Afvalscheiding al jaren een vast onderdeel bij basisschool De Baayaert
Het scheiden van afval is voor Openbare Basisschool De Baayaert al jarenlang een vast onderdeel van het dagelijkse schoolleven. Toen het landelijke programma Afval Goed Geregeld werd geïntroduceerd, was de keuze om mee te doen dan ook snel gemaakt. Directeur Bas Blummel deelt zijn ervaring met het inzamelsysteem Afval Goed Geregeld en de voordelen voor de school.
Afvalscheiding vanaf de peuterspeelzaal
“Vanaf de peuterspeelzaal leren kinderen al spelenderwijs hoe ze hun afval op de juiste manier moeten weggooien," vertelt Blummel. In iedere klas staan drie herkenbare afvalbakken met verschillende kleuren: groen voor GFT, blauw voor papier en geel voor plastic. Door deze visuele ondersteuning leren kinderen snel waar elk type afval thuishoort. "Dit systeem was al ingeburgerd voordat Afval Goed Geregeld van start ging," legt hij uit.
De keuze om aan te sluiten bij Afval Goed Geregeld werd mede gestimuleerd door het schoolbestuur, dat verantwoordelijk is voor de facilitaire zaken. Blummel: "Onze facilitair manager inventariseerde binnen de scholen wie wilde aanhaken bij dit initiatief. Omdat wij al het afval apart verzamelden in de klassen, was het voor ons een kleine stap om mee te doen. Toen het programma werd aangeboden, hebben we dan ook direct onze hand opgestoken. Het feit dat meerdere scholen binnen hetzelfde bestuur nu deelnemen maakt het project des te sterker."
Financiële voordelen en collectieve aanpak
Hoewel de school al een goed functionerend afvalscheidingssysteem had, bracht deelname aan Afval Goed Geregeld enkele positieve veranderingen met zich mee. “Het grootste verschil is dat plastic en drankkartons nu gratis worden opgehaald. Voorheen moesten we betalen voor elke lediging van de containers, maar dat is nu kosteloos. Deze financiële besparing maakt het project aantrekkelijk voor veel scholen, vooral omdat basisscholen vaak met beperkte budgetten werken”, legt Blummel uit. Daarnaast helpt de collectieve aanpak, waarbij meerdere scholen onder hetzelfde bestuur samenwerken, om duurzaamheid verder te stimuleren. "Het motiveert ook andere scholen om de stap naar afvalscheiding te zetten," voegt Blummel toe.
Duurzaamheid als onderdeel van de schoolmissie
Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de missie en visie van basisschool De Baayaert. Naast de praktische voordelen van afvalscheiding speelt ook het educatieve aspect een grote rol. De leerlingen leren door verschillende projecten en lessen over het belang van een schone omgeving en duurzaamheid. Vooral vanaf groep 5 wordt het bewustzijn verder gestimuleerd door deelname aan activiteiten zoals World Cleanup Day, de Landelijke Opschoondag en lokale opruimacties. "Dan gaan de leerlingen op stap met handschoenen en knijpers om zwerfafval in het dorp op te ruimen," legt Blummel uit. "Deze activiteiten maken hen bewust van de hoeveelheid afval die in de natuur terechtkomt en het belang van afvalscheiding en hergebruik. Onze school is gecertificeerd als ‘schone school’ en heeft de afgelopen drie jaar een score van een negen behaald voor onze inzet op het gebied van duurzaamheid,” vertelt Blummel trots.
Een voorbeeld voor andere scholen
Op de vraag of andere scholen ook zouden moeten deelnemen aan Afval Goed Geregeld, antwoordt Blummel stellig: "Waarom niet? Met deelname aan Afval Goed Geregeld hebben we als school ons afvalbeheer kunnen optimaliseren, kosten kunnen besparen en onze leerlingen nog meer kunnen betrekken bij milieuzorg. Ik kan geen nadeel bedenken, dus gewoon meedoen”, sluit Blummel lachend af.
Meld ook uw organisatie aan voor kosteloze inzameling van PD en glas
Direct aanmeldenAfval Goed Geregeld is een initiatief van
Verpact zorgt er in Nederland voor dat verpakkingen - na gebruik - op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled, ook via het statiegeldsysteem. Ook helpen we producenten en consumenten om circulaire keuzes te maken en stimuleren we initiatieven voor hergebruik van verpakkingen. Hiermee geven wij uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen.